Atkáryho Kremnické krumple

vytlačiť
Ďaľší produkt, ktorý spoločnosť RINGBÜRGER uviedla na trh, je jedinečná cukrovinka tzv. Atkáryho kremnické krumple, ktoré sa v Kremnici vyrábali začiatkom minulého storočia. Našim cieľom bolo po 70 rokoch oživiť tradičnú výrobu v cukrárskej dielni Alojza Atkáryho.

Z histórie rodu Atkáryovcov:
1.mája 1900 prichádza do Kremnice zo srbského Vršacu už vyučený cukrár Alojz Atkáry, ktorý sa v roku 1901 zosobášil s Annou Roxer z Kremnických Baní a tým sa natrvalo usídlil v Kremnici. Narodili sa im tri deti, dcéra Irena (zomrela ako 13 ročná) a synovia Eugen (legendárny prvý kremnický pumpár) a mladší Elemír, ktorý po otcovi Alojzovi podedil cukrárske remeslo a pokračoval v rodinnej firme.
Najstaršia listina, ktorú sme objavili v Štátnom archíve pracovisko Archív Kremnica, je z roku 1911, kedy Alojz Atkáry kúpil dom č. 78 na Malom námestí a žiada o rekonštrukciu fasády a priečelia už jestvujúcej cukrárne. Priložil k tomu aj projektovú dokumentáciu, podľa ktorej sme vytvorili repliku Atkáryho cukrárne. Nápisy na sklenených výplniach hovoria o prispôsobivosti Atkáryho každej dobe (za Rakúsko-Uhorska to bola Czukrazda, neskôr za prvej republiky zase Cukrárňa a za Slovenského štátu Conditorei).
Jediné obdobie, ktoré Atkáryovcom neprialo a v podstate oficiálne skončila ich cukrárska výroba bol komunistický režim, kde v rámci znárodnenia museli "dobrovoľne" odovzdať svoj majetok do rúk pracujúceho ľudu :-(

Atkáryho kremnické krumple:
To, že mali Atkáryovci v Kremnici cukrársku výrobu nebolo nič výnimočné. Ich jedinečnosťou sa stala až nepečená cukrovinka, ktorú Alojz Atkáry vymyslel a nazval Kremnický krumpel. Jej základom sú dôkladne vyškrabané piškóty, ktoré sa plnia dvoma druhmi krémov, neskôr sa obalia do orechovo - cukrového cesta a ručne tvarujú do podoby krumpla (zemiaku, bandurky, gruľe, zemky, ako si to nazvete....). Potom ho obalíme kakaom a na poctu Atkáryovcov ho označíme veľkým "A" z podpisu Alojza Atkáryho...

Súčastnosť:
Celý proces obnovy výroby Atkáryho kremnických krumplov trval viac ako pol roka. Vyrobili sme repliku starej cukrárskej dielne, dobovo zariadili, dali sme ušiť kostýmy z dvadsiatych rokov minulého storočia, "rozchodili" sme staré rádio, aby Vám mohlo spríjemňovať chvíle vašej návštevy a 16.októbra 2019 sme oficiálne spustili výrobu.
Našim cieľom je spríjemniť vaše chvíle strávené v čarovnej Kremnici a trochu vás spomaliť v tejto uponáhľanej dobe, hoci aj malou jedinečnou cukrovinkou :-)

Kde a kedy nás nájdete:
Tradičná cukrárska výrobňa Atkáryho kremnických krumplov sa nachádza na poschodí nad Informačným centrom medzi vstupnými bránami do historického centra mesta.
Otváracie hodiny sú od 9:00 do 14:00 hod. denne okrem nedele. Počas letnej turistickej sezóny upravíme otváracie hodiny podľa Informačného centra. Aktuálne informácie nájdete na sociálnych sieťach Facebook a Instagram - Atkáryho kremnické krumple.

Tešíme sa na stretnutie s vami

Martin Varhaňovský

Reportáže a články

TA3: Kremnický krumpeľ je späť, zriadili jeho originálnu výrobňu

Stredeoslovenská TV: NÁVRAT SLADKEJ DOBROTY (Kremnica)

Pravda: Sladký storočný návrat v čase

RTVS TV Regina: Kremnický krumpeľ

Nový Čas: Kremničan Martin oživil legendárnu sladkú dobrotu: Nie je krumpeľ ako krumpeľ

Facebook